dinsdag 30 september 2014

22: Greenwheels: het ongebruikte vangnet

(tijdens het "low car diet" proberen 1000 Nederlanders tussen 10 september en 10 oktober 2014 zo min mogelijk autokilometers te maken. Op dit weblog een persoonlijk verslag van die wedstrijd)

Alle bedrijven die deelnemen aan het Low Car Diet kunnen, als ze dat willen, gedurende de wedstrijdmaand de beschikking krijgen over een Greenwheels-auto. Een deel-auto die gebruikt kan worden op de momenten dat het openbaar vervoer even niet goed uitkomt. Ook bij TMG staat zo'n auto voor de deur. Maar sinds 10 september, het begin van het Low Car Diet, is de auto nog niet van zijn plek geweest.Dat heeft - als ik mijn collega's goed beluister en op mijn eigen afwegingen af ga - met twee zaken te maken: gedoe en de wedstrijd.

Gedoe
Het lijken kleinigheden, maar ze vormen toch een barrière: om de Greenwheels te kunnen gebruiken, moet je je vooraf aanmelden, een gebruiksaanwijzing downloaden, per rit reserveren, bij thuiskomst weer voltanken (met gebruik van een apart pasje), enzovoort. Uit de instructie:
Dat zijn inderdaad voorwaarden die wat verder gaan dan het gebruik van de OV-fiets. Daar hoeft namelijk helemaal niets voor te worden geregeld: kwestie van fiets pakken en wegrijden. Zou voor de Greenwheels ook handig zijn.

Al dit soort kleinigheden zijn overkomelijk natuurlijk, maar dan moet de behoefte wel zo groot zijn dat je het gedoe voor lief neemt. Blijkbaar is dat voor mijn collega's en mij nog niet het geval geweest.

De wedstrijd
En dan komt er nog een aspect bij: de wedstrijd. Nu we toch de strijd zijn aangegaan om zo co2-neutraal als mogelijk te reizen, blijft zo'n auto toch gewoon een auto hè. Groene wielen of niet, we proberen er deze maand echt alles aan te doen om met echt groene middelen overal te komen waar we moeten zijn. En vooralsnog lukt dat zo goed dat de Greenwheels slechts een goed bedoeld maar ongebruikt vangnet lijken te bieden.UPDATE: Via twitter laat GreenWheels weten dat het echt allemaal wel meevalt met het gedoe:

En Low Car Diet zelf voegt daar nog een tip aan toe:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten