maandag 22 september 2014

16: Op de OV-fiets

(tijdens het "low car diet" proberen 1000 Nederlanders tussen 10 september en 10 oktober 2014 zo min mogelijk autokilometers te maken. Op dit weblog een persoonlijk verslag van die wedstrijd)

Voor mij is het nu al het hoogtepunt van het hele low car diet: de OV-fiets. Wat een uitvinding om de fiets onderdeel te maken van een OV-abonnement. Nou moet ik toegeven dat ik sowieso graag op een fiets zit, maar los daarvan: alles aan dit concept klopt. En, voor zover ik vandaag heb kunnen vaststellen, dat geldt ook voor de uitvoering.De reis leidde mij vandaag naar Parnassia aan Zee, voor een dagje "vergaderen op de hei". En omdat ik hier in de buurt een paar jaar gewoond heb, wist ik dat er weliswaar een bus tot Bloemendaal aan Zee rijdt, maar dat je van daaruit toch nog een kilometertje of 2 moet wandelen. Valt altijd tegen.
En dus struinde ik om half negen op station Haarlem de fietsverhuurzaak binnen. In de bange hoop dat er misschien nog een fietsje beschikbaar zou zijn. "Kijkt u maar even achter in de zaak", adviseerde de bedrijfsleider. En of er nog een fiets was: een kleine honderd exemplaren stonden er klaar voor gebruik. Omdat ik zo snel geen verschil kon ontdekken (dat blijkt er ook niet te zijn, "one model serves all"), pakte ik de eerste de beste met een wat hoger ingesteld zadel.

Terug bij de kassa was de enige handeling het scannen van de fiets en mijn OV-kaart en weg was ik. Onderweg nog even langs mijn oude woning en de school waar mijn kinderen zaten en verder vooral genieten. 
Zometeen terugfietsen, eens kijken of ik nog een klein omweggetje door de duinen kan pakken...

AANVULLING: Google maakte er dit verhaal van. Inclusief ontmoeting met schotse hooglander op het fietspad in de Kennemer Duinen.


2 opmerkingen: