maandag 29 september 2014

21: Werk aan het Spoor

(tijdens het "low car diet" proberen 1000 Nederlanders tussen 10 september en 10 oktober 2014 zo min mogelijk autokilometers te maken. Op dit weblog een persoonlijk verslag van die wedstrijd)

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: de trein waar je verwacht in te kunnen stappen, blijkt er niet te zijn. Of komt later dan gewenst. Of vertrekt vanaf een ander spoor. Allemaal balen. Soms is er een onverwachte oorzaak (een ongeluk, een sein- of wisselstoring, gestolen koperdraden, een machinist die niet is komen opdagen), maar soms is de uitval ook gepland. 

In de stationshallen staan geregeld meldingen van geplande werkzaamheden. Als ik de borden mag geloven, is het vooral 's nachts en in de weekends spitsuur voor de werkers-aan-het-spoor. Maar niet alle activiteiten zijn in die uren te plannen. Voor de bouw of verbouwing van stations gaat dat natuurlijk niet werken.

Neem station Eindhoven. Wie hier wel eens in- of uitstapt, kan er simpelweg niet omheen: nieuwe sporen en perrons, een nieuwe onderdoorgang, de ambities zijn hoog in de poort naar de High Tech Campus. Stap voor stap vordert het project dat in de zomer van 2016 klaar moet zijn. 

Voor het weekend liepen hier nog treinen binnen 


Vandaag konden reizigers er weer even niet omheen. Waren de (zichtbare) werkzaamheden tot gisteren geconcentreerd rond spoor 2 en 3, sinds vanochtend is de aandacht verschoven naar spoor 4 en 5. Klein wonder dat dat allemaal zonder noemenswaardig gedoe voor passagiers kon plaatsvinden. Het enige merkbare, althans voor deze reiziger, is het verplaatsen van mijn trein (de intercity naar Alkmaar) van spoor 5 naar spoor 3.

 ((c) eindhovens dagblad)
Tijdens de verbouwing blijft de vervoerswinkel gewoon open dus. Dat lijkt me niet alleen een logistieke prestatie van formaat, ook een communicatieve. Want alleen wie doof én blind is, kan de berichten over deze tijdelijke wijzigingen zijn ontgaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten